Széchenyi 2020 Széchenyi 2020 Széchenyi 2020

L.I.K.E. projekt: pályaorientáció, képzés, mentorálás fiataloknak

A foglalkoztatásból kiszorult, az oktatásból vagy képzésből kimaradt 15–29 év közötti fiataloknak kínál pályaorientációt, munkavállalásra felkésztő tréningeket, mentorálást, és közösségi élményt erősítő szabadidős és élmény programokat az a nemzetközi projekt, amelyben a Human Profess Nonprofit Kft. is részt vesz.

A program neve, a L.I.K.E., egy angol mozaikszóból ered - Life Investment is the Key to Employement - , ami arra utal, hogy az életbe (képzésbe, oktatásba, mentorálásba) való befektetés a foglalkoztatottság kulcsa. 

A Human Profess Nonprofit Kft L.I.K.E. projektje egyrészről azoknak a fentebb említett korosztályokba tartozó fiataloknak szól, akik valamilyen okból nem tudják, milyen pályán szeretnének elindulni. 

A fiatalok tematikus csoportos programokon, fejlesztő- és felkészítő foglalkozásokon, egyéni tanácsadáson vehetnek részt, amely segíti őket abban, hogy elinduljanak a munkavállalás útján, vagy visszatérhessenek az iskolapadba - amennyiben erre van igényük. Az úgynevezett "NEET" fiatalok (=Not in Education, Employment, or Training, azaz: foglalkoztatásban, oktatásban vagy képzésben részt nem vevők) integrálása a munkaerőpiacra, az ifjúsági munkanélküliség csökkentése hazai és uniós szinten is fontos szakpolitikai célkitűzés, hiszen 2021-es őszi adatok szerint az Európai Unióban a korosztály 14,2%-ka sorolható ide, ami sokkolóan magas. 

Nem véletlen, hogy az EU is kiemelten kezeli a fiatalkori munkanélküliség csökkentésének kérdését.

A L.I.K.E. projektben a fiatalok munkavállalásra felkésztő tréningeken vehetnek részt, valamint a motivációt és a közösségi élményt erősítő szabadidős és élmény programokon, és önkéntes munkával, munkahelyi látogatásokkal is igyekszünk a pályaorientációt segíteni.

A projekt keretében a Human Profess a következő foglalkozásokat kínálja a fiataloknak:

  • Művészeti foglalkozások (terápia, önismeret, kommunikáció fejlesztése)
  • Állatasszisztált foglalkozások (önismeret, felelősségvállalás, jól lét elősegítése)
  • Sport tevékenységek (rekreáció, csapatmunka, önbizalom)
  • Kertészkedés, növénygondozás (jól lét elősegítése, tervezés, felelősségvállalás)
  • Egyéni tanácsadás (önismeret, pályaorientáció, kompetencia felmérés)
  • Tematikus képzések (kommunikáció, szociális képességek, állásra felkészítő, önismeret)
  • Elhelyezkedést segítő foglalkozások (tanácsadás, munkahely közvetítés, munkapróba)
  • Szabadidős tevékenységek (közösségi képességek, rekreáció)
  • Szülők támogatása (konzultáció, tanácsadás, közös szabadidős tevékenységek)

A projekt másik pillére a munkáltatók érzékenyítése, felkészítése arra, hogyan dolgozzanak együtt és miként kommunikáljanak a mentális vagy fizikális problémákkal küzdő fiatalokkal.  A kutatások azt mutatják, hogy a mentális problémákkal élő emberek vágynak és képesek arra, hogy dolgozzanak. Fluktuációjuk a munkahelyeken azonban továbbra is túlságosan magas. Általában a munkáltatók részéről tanúsított negatív hozzáállás az oka annak, hogy a mentálisan beteg emberek nehezen tudnak beilleszkedni a munkaerőpiacon.

A projekt nyitófoglalkozásán a Vas Megyei Szakképzési Centrum Oladi Technikum orientációs osztályát láttuk vendégül. Az orientációs osztály egy speciális közösség, az iskola keretei között működik, de nem hagyományos tanrendben. A gyerekeknek előbb Pántya Erika, foglalkoztatási területért felelős szakember ismertette a projektet, majd immár a részletekbe is betekintést engedve Valiczkó Éva, rehabilitációs tanácsadó mesélt a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedési esélyeiről. Végül Kovács Zsuzsa, a Human Profess megváltozott munkaképességű projekt asszisztense személyes példáján keresztül mutatta be, hogy semmi sem lehetetlen, épek közé is be lehet illeszkedni. 

A napot a csoport cégünk Puskás Tivadar utcai műhelyben zárta - a Human Profess megváltozott munkaképességűek akkreditált foglalkoztatója is -, ahol egy klasszikus munkahelyi látogatás keretében a gyerekek megismerkedhettek azzal, hogy megváltozott munkaképességű kollégáink hogyan készítik el a mosógépek gégecsövének egyik alap tartozékát. 
Sőt, nem csak megnézhették, de élesben ki is próbálhatták, hogy milyen kézügyességet, figyelmet igényel egy-egy munkadarab előállítása.  És nagyon ügyesen dolgoztak!

foglalkoztatás

Az elmúlt időszakban a szociális és az egészségügyi szférában, a foglalkoztatás és a képzés területén is egyre nagyobb teret nyertek a pályázatok, s a jövőben is több forrás nyílik meg e célok támogatására. Korántsem könnyű azonban eldönteni, hogy egy-egy projektötlet megvalósításához milyen kiíráson érdemes elindulni, s miként kell a pályázatot nyerésre esélyes módon elkészíteni.

Tudjon meg többet!

képzés

A megjelenő pályázatokat folyamatosan monitorozó, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező pályázatíró cégként abban segítünk, hogy éppen arra a kiírásra és éppen akkor pályázzon, amire és amikor a siker érdekében szükséges.

Tudjon meg többet!

hazai és nemzetközi projektek

Az EU-ban a szociális és az egészségügyi szférában, a foglalkoztatás területén számos kipróbált, hatékony módszer segíti a szervezetek, s így ügyfeleik életét. Ezek jelentős része Magyarországon is használható tudást és gyakorlatot jelenthetne, pályázatokkal támogatott „honosításukat” azonban sok esetben hátráltatja, hogy megfelelő tapasztalat híján a honi szervezetek tartanak a külföldi partnerekkel való együttműködéstől. Segítségünkkel rizikómentesen kereshetnek kapcsolatot és pályázatot az adódó lehetőségek kihasználásához.

Tudjon meg többet!